Vår Historia | Swegmark

VÅR HISTORIA

Vi har tänkt på dig sen 1937...


Och det tänker vi fortsätta med. För allt sedan Harry Swegmark grundade det som idag är Swegmark of Sweden har vår målinriktning varit att tillverka en behå som ska passa just dig. Vi är stolta över vår kunskap och särskilt över vårt hantverk som inte alltid syns på utsidan men som definitivt gör skillnad på insidan och som gör att vi hela tiden strävar efter att utveckla, förbättra och skapa nytt. Våra designers idéer tar form vid ritbordet, följs upp av våra erfarna mönsterkonstruktörer och provsömmerskor som alla jobbar tillsammans i Borås, där vi även har vårt kontor och centrallager som dagligen skickar varor över hela Europa.
Bästa tänkbara passform och bekvämlighet står i centrum. Vi designar därför flera olika modeller av underkläder med fokus på behås som håller hög kvalitet och är prisvärda. Att de ger bra stöd, har olika funktioner och är moderna är en självklarhet. Allt i kombination med material som känns skönt att ha närmast kroppen och som tillverkas med tanke på miljö och etik. Detta är viktigt för oss – precis som du …

Swegmark of Sweden AB ingår tillsammans med Abecita i ett familjeägt entreprenörsföretag. Produktionen sker hos den lettiska behåtillverkaren och Sia New Rosme.

1937

Harry Swegmark grundar H. Swegmark Fabriks AB.

40-TALET

Produktion av korsetter har startat.

50-TALET

Korsetter under varumärket ”Splendid” börjar produceras. Criss Cross – en gördel med två permanenta, svetsade sömmar som går i kors över magen blir en stor succé. Harry Swegmarks söner, Bengt och Gösta börjar i företaget. Gösta är civilingenjör och Bengt, som är utbildad i design, lanserar sin första Swegmark kollektion..

60-TALET

Textilindustrin får tillgång till nya material som stretch och Fiber K (senare kallat Lycra). Swegmark designar den första trosgördeln. Behå med elastiska axelband lanseras för första gången och nya fabriker öppnas i Töreboda och Herrljunga.

70-TALET

En ny fabrik byggs i England. Swegmarks första formpressade behå släpps och badklädesproduktionen tar fart.

80-TALET

Swegmark förvärvar prestigevarumärket korsettindustrin Abecita. Funktionella sportkläder börjar produceras.

90-TALET

Swegmark omstrukturerar för att koncentrera sig, i första hand på mjuk-behå i större storlekar. Koncernen förvärvar underklädesföretaget Sia New Rosme, baserat i Riga, Lettland. Swegmark blir det första underklädesföretaget i Europa att bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierat enligt ISO 9001.
Den tredje generationen kommer, med Ebba och Maria Swegmark, in i företagets styrelse.

2000-TALET

Swegmark blir licenserat för Fairtrade Production och Ökotex-certifierat. Produktionen koncentreras till Lettland för kortare ledtider.

2010-TALET

Sportbehås lanseras under det nya varumärket SWEMARK.

2021

Vi blir Underwear Sweden AB

Abecita - Svensk design genom åren


Joel Åkerlund startade 1932 AB Corsettindustri. Företaget tillverkade bland annat strumphållare, höfthållare, korsetter och bysthållare. Varumärket Cid användes och utvecklades till Abc Korsetten för att sen bli Abecita 1954. Det lilla undret bh:n blev en stor succé för företaget. Lilla Undret syddes första gången 1972 av två strumphälar av crepenylon. Nina Wahlgren stod för designen av Lilla Undret. Abecita köptes upp 1981.
Swegmark drevs med lönsamhet och hade en stor andel volymkunder som sålde till bra pris. Abecita hade 700 fackhandlare som återförsäljare och var ett mer exklusivt alternativ till Swegmark.

”För Abecita är det en självklarhet att låta kvinnors olika behov styra sortimentet.”Såhär gör vi

Underkläder är ett gediget hantverk, därför kompromissar vi inte när det kommer till funktion och kvalitet. Den långa traditionen och erfarenheten har gett Abecita sin specialistkunskap, som vi sedan kombinerar med innovativ skandinavisk design.
Abecitas vision är att vi ska vara den ledande leverantören av bad och underkläder.

”Abecita hjälper kvinnan med krav på passform och funktion att bli vackrare än någonsin.


Hållbarhet

Abecita lägger stor vikt på hållbarheten genom hela processen, det börjar i vår design. Genom att göra medvetna val redan i designprocessen kan vi säkerställa hållbarheten. Vi är oeko-tex certifierade. Det innebär att största delen av vårt sortiment är fritt från kemikalier.


Vilka vi är

Vi arbetar efter grundprincipen att alla respekteras, det bidrar till att skapa en öppen och jordnära företagskultur.
När det kommer till våra produkter jobbar vi efter våra ledord som är Funktion, Bekväm och Feminin.

Abecita skall vara den ledande skandinaviska specialisten för feminina bad och underkläder med ett hållbart perspektiv.”

Abecitas historia i bilder